Assalamualaikum....
Ikan percik dan ayam percik kegemaran suami..
Jom lihat bahan-bahan dan cara buat percik kelantan..dijamin sedap hingga menjilat jari
Ayam/ikan diperap dengan garam+bwg putih+halia...biarkan seketika
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar holland
3-4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-10 tangkai cili kering
sedikit halia
semua bahan-bahan di atas di blend dengan santan hingga hancur...xperlu guna air..
1/2kg Santan
2 batang serai
sedikit garam
asam keping
gula manisan/kabung
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan diblend tadi dengan santan..kacau
Nota: sebelum tu siram sikit atas ikan/ayam sebelum dibakar
2. Masukkan serai, gula manisan, garam dan asam keping...kacau hingga pekat..
Percik kelantan lebih sedap kalu manis skit..baru kena dgn ikan/ayam yg kita dah perap garam tadi..
Ikan percik dan ayam percik kegemaran suami..
Jom lihat bahan-bahan dan cara buat percik kelantan..dijamin sedap hingga menjilat jari
Ayam/ikan diperap dengan garam+bwg putih+halia...biarkan seketika
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar holland
3-4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-10 tangkai cili kering
sedikit halia
semua bahan-bahan di atas di blend dengan santan hingga hancur...xperlu guna air..
1/2kg Santan
2 batang serai
sedikit garam
asam keping
gula manisan/kabung
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan diblend tadi dengan santan..kacau
Nota: sebelum tu siram sikit atas ikan/ayam sebelum dibakar
2. Masukkan serai, gula manisan, garam dan asam keping...kacau hingga pekat..
Percik kelantan lebih sedap kalu manis skit..baru kena dgn ikan/ayam yg kita dah perap garam tadi..
Ikan yg sy dah siramkan dengan bahan campuran yg diblend dan santan
Bakar ikan hingga hampir masak dan siramkan semula dgn kuah percik yg pekat...dan bakar lagi sekali hingga masak
dah masak..boleh letak kuah pekat percik tadi utk dihidang...confirm sedap..
No comments:
Post a Comment