PENAJA RASMI.....!

KAWAN-KAWAN SAYA

Thursday, November 24, 2016

Raya Puasa 2016

Assalamualaikum

Lama betul xbersiaran..gambar-gambar dah lama duk dalam draf bolg...xsempat je nak publish..kekangan kerja sgt byk...kat rumah lagi ler xsempat nk tgk internet pun..


Tema raya kami thn ni..color purple..adam pun dah pandai sebut purple..mamanya peminat tegar color purple..asben layan kan jerrr...hihi


Raya ke-2..color biru lak...

Dah pandai Muhammad Adam bergambar..senyum je..hihi..

Sunday, July 17, 2016

Taska Adam...

Assalamualaikum..

Perkara yang amat aku xsuka terjadi..yes..hari pertama Adam Rizqi ke taska Hxxx...mmg fail..out..

Perjalanan hari pertama...Adam mmg suka kalu kita kata nk gi 'school' he very..very excited...and..waktu pagi hntr tu..pengasuh ambik dia langsung xnangis...as a mom..mmg kagum laa..good boy..lepas salam mama..Adam terus masuk taska..

Then...smpai opis aku mula xsedap hati...okey..buat keje..sibukkan diri agar masa berjalan dgn pantas walaupun dalam hati..asyik duk tertanya..Adam okey ke tak??sedapkan hati sendiri dengan positive thinking...Adam will be okey...

Kul 10.00 pagi...xleh tahan...okey call taska...penyelia kata Adam okey..duk bermain..Alhamdulillah...tghari mcm nak call tapi sabarkan diri takut nnt taska kata aku ni melampau lak byk2 kali call mcm xpercayakan diorg kan...

So..kul 5.00 ptg aku pegi ambik Adam...xsabar nk jumpa si kecik comey mama...dari jauh nampak berjalan dengan steady...jumpa penyelia..bagi biskut..Adam cakap ' nak biskut'...aikkk...apasal suara sengau je ni...aku pun bertanyakan pengasuh..'Adam baru lps tido ke??'..pengasuh cakap 'tak..Adam duk main-main tadi'...

Okey..masuk kete Adam mkn biskut..abiskan susu segelas..masa nk minum susu tu aku nampak bengkak di bibir Adam..mata pun bengkak mcm baru lepas nangis..patut le suara sengau je..lps nangis rupanya...

Aku pun tanyakan Adam..nape bibir darah?dia ckp dia jatuh kat situ..siap tunjuk taska dia..aku tnya lagi..Adam nangis ke??dia ckp dia nangis...runtuh hatiku...dgn segera aku snap gambar dan hantar kat asben...


Aku drive ke pjbt asben..tunjuk kat asben bibir Adam...asben dgn segera call taska...penyelia taska suruh patah balik ke taska...sampai di taska...drama terjadi

Okey...1st pengasuh ckp Adam xde nangis dan xde jatuh...2nd kalu jatuh dia akan maklum parents awl2 dan write down report to penyelia..

Memula asben yg bercakap...at last aku bengang...ehhhh...dah mata Adam bengkak..bibir bengkak berdarah...itu bukan ke lepas jatuh dan nangis...xkan seramai-ramai pengasuh yang ada xnampak...

Penyelia taska tu mula cakap aku jenis xsabar...sape yg nak sabar kalu jadi kat anak camni..kita put in trust...sbb taska yg mintak camtu...benda kecik jadi pun seorang xtau...kalu jadi benda besar camner...boleh pulak penyelia tu cakap..bukannya lebam ke apa...ehhhh...sedap mulut...kalau lebam mmg aku akan report polis directly laaa.....susu Adam pun bagi sekali je..patut le masuk kete nampak mcm kelaparan jer...penyelia tu kata sbb dah 4 kali bagi mknan taska...

aku blah je...tanpa berpaling..asben say tq...and penyelia tu cakap mintak maaf...lain kali xkan terjadi lagi...bengkak hati aku...

Aku menangis dalam hati...kesian anakku...maafkan mama..sayang...

2nd Day...

bangun pagi...mmg xde mood langsung...tanya Adam nak gi school x?dia cakap xnak...runtun hati mama...kalau xnak gi school...nak duk mana sayang..mama work..

dengan berat hati aku hntar jugak Adam ke taska Hxxx tu...penyelia xnampak kat depan...Adam nangis bila pengasuh nak ambik dia...sorg2 dtg nak rampas Adam dari dukungan aku smpaikan aku tegus...xboleh main rampas camni..budak kena pujuk...at last meraung-raung Adam nangis aku tinggalkan...mama..mama...ayah...ayah...dia panggil...sebak hati mama bila mendengarnya...

Sampai ofis...aku xsenang duk..lastly wassap suami nak gi ambik Adam..stay kat ofis mama and stop gi taska tu...lebih kurang kul 9.30 pagi aku gi ambik Adam...penyelia langsung xkuar...aku mintak duit deposit semula dgn pihak kewangan taska..memula dia kata burn deposit tu...ehhh..aku dh baca peraturan before bayar dulu...after one week baru duit deposit burn...org kewangan tu cakap nk tnya penyelia tu dulu..aku tggu kemunculan beliau...hahaha...xmuncul2...aku ambik Adam dengan pengasuh..Adam baru lepas mandi...gembira Adam tengok mama...then masuk dlm kete orang kewangan tu panggil dan bagi semula duit deposit....

Duk la Adam kat ofis mama....

Dengar kata taska dan tadika Hxxx tu mmg terbaik di kawasan pejabat aku ni...tapi mulut penyelia tu mmg boleh tahan...nasib la dia jumpa mulut mcm aku ni...opcoz aku mmg jenis melawan utk pertahankan hak aku...ingat aku boleh tunduk gitu je ke...no way..aku mmg jenis tegas...xbagi peluang utk org cantas aku dengan mulut busuk...aku paling xsuka kalu ckp mcm nk perli...ckp direct je senang..xperlu nk perli..dimana etika anda melayan parents camni??letak kepercayaan ...letak kepercayaan....huh...benci aku mendengarnya...bila aku datang...xnak lak kuar...bagus betul...ada byk lagi taska yang boleh dihantar...lagi murah yurannya berbanding taska Hxxxx tu...

Nota kaki : Geram wehhhhhhh.........




Friday, July 15, 2016

Ikan Percik

Assalamualaikum....

Ikan percik dan ayam percik kegemaran suami..

Jom lihat bahan-bahan dan cara buat percik kelantan..dijamin sedap hingga menjilat jari

Ayam/ikan diperap dengan garam+bwg putih+halia...biarkan seketika

Bahan-bahan:

1 biji bawang besar holland
3-4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-10 tangkai cili kering
sedikit halia

semua bahan-bahan di atas di blend dengan santan hingga hancur...xperlu guna air..

1/2kg Santan
2 batang serai
sedikit garam
asam keping
gula manisan/kabung

Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan diblend tadi dengan santan..kacau

Nota: sebelum tu siram sikit atas ikan/ayam sebelum dibakar

2. Masukkan serai, gula manisan, garam dan asam keping...kacau hingga pekat..

Percik kelantan lebih sedap kalu manis skit..baru kena dgn ikan/ayam yg kita dah perap garam tadi..


Ikan yg sy dah siramkan dengan bahan campuran yg diblend dan santan


Bakar ikan hingga hampir masak dan siramkan semula dgn kuah percik yg pekat...dan bakar lagi sekali hingga masak


dah masak..boleh letak kuah pekat percik tadi utk dihidang...confirm sedap..


Tuesday, July 12, 2016

Taska

Assalamualaikum....

Hari ni first day anakanda tersayang, Muhammad Adam Rizqi masuk taska...sepanjang umur beliau 2 tahun 4 bulan..xpernah dihantar ke taska...


Mama lak yang over react..semalam xdapat nk lelapkan mata risaukan Adam...pagi ni aku duk termenung...dalam otak ni fikir macam-macam...walaupun aku tau Adam seorang anak yang suka berkawan dan mudah mesra dengan orang lain...

Risau sekiranya dia tidak dipedulikan...kalau hantar umh pengasuh hnya dia sorang je yang ditatang...diulik..dipeluk dan dicium...tetiba di taska kena berbahagi kasih...susah jugak nk adapt dengan persekitaran baru...hntar kat taska tadi Adam excited nk gi 'school' dan jumpa kawan-kawan..xnangis pun bila aku dan ayahnya tinggal...good boy sgt2...

aku lak xleh nk wat keje...asyik fikirkan Adam je..tadi kul 10.00 pagi aku dah call taska tanyakan perkembangan Adam...Alhamdulillah pihak taska kata Adam okey..cuma masih terpinga-pinga dengan persekitaran baru...susu pun minum....

Hati seorang ibu...hopefully Adam will be okey...Mama doakan Adam sentiasa dilindungi Allah selalu...

Nota kaki: Xsabar nk tunggu kul 5.00ptg ni...

Tuesday, May 24, 2016

Wordless Tuesday: Selamat Ulangtahun Perkahwinan

Assalamualaikum...

Hari ini dalam sejarah..

 Nothing much yang dipinta: 

Ya Allah berikan kami sekeluarga sihat selalu..dilimpahi rezeki yang halal..dipermudahkan segala urusan dan kasih sayang cinta kami kekal hingga ke Jannah!!Amin...


Thursday, April 21, 2016

Anakku...

Assalamualaikum...

Betul-betul mencabar minggu ni...

Hari ahad asben pergi ke Putrajaya kerana tugas beliau..rutin mcm biasa..Muhammad Adam Rizqi pun mcm biasa gak..cuma pengasuh bgtau dia langsung xtido ..Biasanya kalau asben outstation mmg me and my son akan tido umh mertua..risau dan takut gak la kalu duk berdua dengan anak..bila duk umh mertua..si anak kecik ni..alahai kejar ayam laa...kejar burung la...kejar rabbit...masuk sana...masuk sini..mmg xlarat nak kejar...malamnya kul 8 dah kalut nak tido..

Hari isnin...Muhammad Adam mengamuk nak tido lagi..aku mmg kejutkan dia kalu nk gi umh pengasuh...puas dipujuk oleh pengasuh..at last pegi tgk biri-biri kat kandang baru okey...aku menyorok pegi keja...bila dah sedar mamanya xde..menangis la..balik petang,,sama mcm semalam...xtido waktu siang.malamnya..kul 8.30 dan tetido..

Hari selasa...sama mcm keadaan semalam..mengamuk gak di umah pengasuh..aku tinggalkan jugak..kalu ikut hati mmg nak cuti je tapi mengenangkan mak mertua yang menumpang sekali pegi keje..xkan nak tinggalkan dia kat bus stop lak...petang pegi ambik Muhammad Adam umah pengasuh...xtido jugak waktu siang...ermmm...sampai umh main sana..main sini..masuk umh bila azan maghrib..mengamuk nak tido...nak do..nak do..paksa jugak mandi...sambil menangis aku mandikan Adam...pakaikan pampers...terus tetido..

Hari Rabu..hari ke-empat without ayah..the same incident terjadi...kali ni hampir 20minit memujuk...pegang baju dan tudung mama dgn erat sekali...tinggalkan jugak dengan pengasuh sampai Muhammad Adam menangis tahap teresak-esak..alahai hati ibu mana yg sanggup biarkan anak begitu..namun aku kuatkan hati gak...pengasuh bagtau lama gak la menangis...pujuk minum air susu dan roti..alhamdulillah dah kenyang boleh lak bermain mcm biasa...

Kul 4.00 ptg aku dah balik...mohon balik awal..kesiankan Muhammad Adam..sampai umah pengasuh..xnak balik pulak...bertuah betul budak kecik ni...balik umah aku tidokan dia..kuat sangat bermain sampai xnak tido langsung umh pengasuh...6.30 ptg baru Muhammad Adam bangun...terus nk keluar bermain..pak mertua bwk dia naik motor pusing kampung...xde la duk berkejar ayam dan burung...

Bila dah tido waktu siang..so mood malam tu pun elok laa..sesambil tu..aku tau Muhammad Adam tggu ayahnya balik..sebab pengasuh dah bgtau Adam awal-awal yg ayahnya balik malam ni...kul 9 malam ayahnya sampai...gembira la..sekaki je dgn ayah...aku tau dia rindukan ayahnya...


Hari ni..Khamis..asben kejutkan Muhammad Adam mcm biasa...alhamdulillah..bangun dengan elok je..dukung dgn ayahnya...salam dan babai mama...alahai anakku sayang...dengan mama bukan main lagi mengamuk...tapi dengan ayahnya berkelakuan sgt baik...asben bgtau xnangis pun hantar umh pengasuh pagi tadi..pagi ni asben yang hantarkan anak..kete asing2 pagi ni sbb asben semalam bawak balik kereta pejabat...

Bersabar jela mama ni...

Monday, April 11, 2016

Inna Lillahi wa Inna Ilaihirajiun...

Assalamualaikum


Semalam doktor telah mengesahkan bahawa bby adik telah meninggal dunia..Allahuakbar..mungkin ada rezeki lebih baik selepas ini..Allah telah merancang segala-galanya yang terbaik untuk hambanya...

Sedih??of course...sgt sedih..aku sebagai kakak pun hanya mampu menahan air air mata dan memberi kata-kata semangat serta peransang agar adik lebih tabah dalam menghadapi ujian ini..aku tau adikku sgt kuat..

Skrg adik berada di hospital KB..doktor masukkan ubat utk proses kelahiran bby..doakan semoga dipermudahkan segalanya..

Bertabahlah adikku...

Sunday, April 10, 2016

Dugaan Buatmu Adik...

Assalamualaikum...
This is how i feel right now...

Sgt sedih menerima kabar berita drp adik tghari semalam..bby yg dikandung 9 bulan meninggal dunia di dalam perut..Allahuakbar..Maha Suci Allah..jantung aku hampir berhenti mendengar perkabaran itu..Redha dengan ketentuan Illahi walaupun berita itu sukar utk dipercayai..masih berharap agar bby still survive..mohon doa kalian semua..

Air mata tetap mengalir..mungkin ada hikmah disebaliknya!Bertabahlah wahai adikku...ku tahu dirimu sangat kuat utk hadapi semua dugaan ini..

Allahuakbar!!



Thursday, March 31, 2016

Layan kan sahaja...

Assalamualaikum...

Sambungan kisah sebelum ini..

Hari selasa aku start keje..dalam hati hanya Tuhan shj yang tahu..Tawakal kepada Allah semoga Adam tidak menyusahkan pengasuhnya..aku mls nak call pengasuh sbb takut kiranya ada perkabaran yang kurang best..confirm aku lalok buat keje..maklum la 2 hari xkeje..mmg menimbun atas meja..petang tu asben wassap bgtau seharian Adam xmkn..minum susu skit je..6x cirit birit dan baring je atas tilam..xbercakap dan lemah..aku kuatkan diri sbb waktu dah nak balik keje..

Sampai umh pengasuh aku tgk Adam xbermaya baring atas tilam..ermmm..hati sorg ibu..faham-faham jela..menyesal kejap kerana aku merupakan ibu yg bekerja...alahai bertabahlah hati..

Pengasuh Adam bgtau mungkin Adam terkena demam cacing sebab tu mkn ubat cirit birit pun masih tak berhenti berak..then dia bg suggestion pergi jumpa bomoh cacing yang ada kat kwsan situ gak la..lastly ajak pak mertua aku join sekali sbb pakcik bomoh tu kawan masjid pak mertua aku..

Pakcik tu bacakan ayat Al-Quran dan sapu kapur skit pada perut Adam..dan bagi satu tangkal utk dipakaikan...tangkal tu pun dibacakan ayat Al-Quran..xde apa yang pelik..Insyaallah kita tawakkal kepada Allah dan berusaha untuk sembuh kan...bukannya percaya pada tangkal tersebut.

Lepas balik drp rumah pakcik bomoh..layankan Adam tgk mesin padi jap...nak tgk beliau senyum..


Budak kecik minat sgt dgn mesin padi..


Mama pun tumpang sekali..

Balik umah malam tu perut Adam jadi keras dan selepas tu dia berak dgn byk sgt..Ya Allah..ada cacing dlm najis Adam..baunya hanyir sgt..kesian Adam..mkn pun xnak...hanya susu shj..lembik dan lemah je..

Rabu dan Khamis hantar Adam ke rumah pengasuh seperti biasa..masih lagi berak..tapi dah berkurang skit..hanya 3x sehari..makan masih tidak berselera..Pakcik bomoh cacing tu ada bgtau mungkin ambik 3 hari utk pulih..bertabahlah mama saat ini menunggu Adam back to normal!!

Bersambung...

Wednesday, March 23, 2016

Demam...

Assalamualaikum...

Semalam masuk keje setelah 2hari bercuti..

Alkisahnya..

Hari khamis, me and family balik kampung mak di Pasir Mas sbb ada skit kenduri kesyukuran dan doa selamat untuk adik ipar Anis Nadilla yang peknen 6 bulan..esoknya lepas Jumaat gerak ke ambik pak mertua untuk pergi ke masjis persandingan sepupu asben...makan la kenduri..bukan nk mengutuk tapi kenduri tu mmg xbest..kami tidak disambut setelah berarak tgh-tgh pns..pastu kerusi nk duk xckup..mkn lak bwh pokok tepi hutan..ada yg duk bertinggung xde kerusi...mknan mmg byk tapi kaunter buffet ada satu jer...tumpang berebut sekali dgn org-org kampung yang dtg kenduri..pastu nak balik pun xde doorgift or siso kata org kelantan...very bad..mujur tempat xjauh sgt..tapi mmg agak sakit hati jugak la sambutan tuan umh mcm tu kan...musim panas ni weiii! 

Kul 3 pagi malm tu..anak tersayang Muhammad Adam demam..kejutkan ayahnya utk bagi makan ubat...ermmm...selesai kerjakan si kecik makan ubat..ayahnya lak berlari masuk tandas...muntah dgn byk sekali...Ya Allah..kena keracunan makanan ke?asben lembik...dia xpernah muntah camtu..mmg asben jarang nak sakit..perut dia biasanya mmg jenis kebal..

Sabtu ..asben muntah 2 kali ..si kecik pun start muntah dan berak..abis kain batik yg aku pakai..toto dan selimut kena muntah si kecik..asben pun dah lembik dan mula demam..hanya mampu minum air shj.dia takut nak makan..Adam pun mkn je muntah..minum susu je muntah...malamnya..mintak asben gagahnya diri utk ke klinik yang berhampiran umah...doktor bagi ubat demam dan sumbat ubat tahan muntah melalui punggung Adam..malam tu aku berjaga..Adam masih cirit..byk kali jugak tukar pampers...itupun basuh je sembur air dan tisu basah..kesian nak angkat Adam ke bilik air byk2 kali...dia dah lembik...

Ahad...terpaksa bercuti..anak dan suami tak sihat..Adam dah berhenti muntah...cuma cirit birit masih tak berhenti...sehingga malam almost 15 kali Adam cirit...dia langsung xnak minum air..just minum susu bf shj..suami mula menunjukkan tanda semakin sihat..dan malam tu kami ambik giliran berjaga..kul 10mlm - 2pagi aku tido...asben berjaga...jerlun tubuh dan kepala Adam dgn air kangkung..kul 2pagi  hingga ke siang aku berjaga..ada gak la terlelap kejap2..

Isnin...pagi-pagi siap ke klinik kerajaan lak..nasib baik proses di klinik Kok Lanas sekejap jer..dan Alhamdulillah aku dikurniakan anak syurga yang langsung xbanyak kerenah selama beliau demam muntah dan cirit ni...xde menangis or merengek..duk baring je atas tilam..

Doktor klinik pun bagi ubat demam dan air garam utk cover back air dlm badan yang kuar thru cirit-cirit tu..lepas kuar drp klinik bwk Adam di main kat taman permainan KFC..kat dlm bangunan kan..so xkena pns..nampak Adam gembira..petang tu nampak Adam makin sihat..



Malam..Alhamdulillah dah dengar suara Adam yang sibuk berckp dan panggil ayahnya nak bermain-main...suhu badan pun back to the normal dan Adam mula byk minum air masak mcm biasa...


Yesss...sgt rindukan keletah Adam yg byk ckp dan aktif tu..namun Mama terpaksa keje..

Bersambung....



Popular Posts