PENAJA RASMI.....!

KAWAN-KAWAN SAYA

Tuesday, June 9, 2015

My Kitchen...

Assalamualaikum..
Dah lama tidak post entri kat blog..gambar dh lama duk dlm draf..hari ni ada sedikit kelapangan utk menulis di sini...rindu pada dunia blogger..

Hari ni nak citer pasal rumah baru saya..Alhamdulillah..mula duk umah sendiri lebih kurang 3 minggu yang lepas..walaupun masih dlm keadaan tidak teratur dan serba kekurangan..tapi xpela,,saya bahagia..saya beli pada tahun 2013..umh teres 20 x 70 shj..byk brg2 yang dibawa drp Putrajaya pindah bulan 11/2013 yang lalu masih berada dlm kotak..xpela..boleh dikemas skit demi skit...umah sndiri so lantak la kalau bertaburan pun kan..

Part yang paling penting dalam rumah adalah dapur..sy ubahsuai dan tambah bahagian dpur..nak besar..sy suka kalau dpur bsr skit..at least boleh letak byk brg2...hihi...


Kitchen kabinet ni sy buat dengan i-Home Deco..memula tanya kontraktor tu..nak ambik RM6000...alahai mahalnya..so sy decide utk cari kontraktor KC yg lain...jumpa la banner kat kwsan perumahan sy tu..try call..dah diorg dtg ukur..terus bagi harga...RM3500 dgn free rak pinggan atas..


Murah kan..sgt berbeza harga tu..hood dpur pun i-Home Deco yang tolong pasangkan dgn free of charge...keje-keje ambik masa 2 minggu..agak lama skit sbb masalah teknikal..hihi..




Kalau ada kwn2 sekitar kelantan nk buat KC dgn harga yg murah boleh contact i-Home Deco

Monday, February 2, 2015

1st Entri 2015

Assalamualaikum w.b.t..

Begitu cepat masa berlalu..hari ni genap umur anakanda tersayang 11 bulan..pelbagai kerenah yg bakal dilalui oleh saya dan suami nnt...moga-moga anakanda Muhammad Adam Rizqi menjadi anak yang soleh dan membahagiakan saya dan suami..Amin!

Pada 18 Januari 2015 (Ahad), saya telah bertugas di Kota Bharu..Alhamdulillah rezeki anak setelah setahun 2bulan bertugas di Gua Musang..buat sementara waktu ini sy menumpang umah mertua..umh sendiri masih dlm renovation..

Byk pengalaman baru ditimba di Gua Musang..pertambahan kenalan dan belajar kerja-kerja daerah yang totally xsama dgn keje di Kementerian..Namun, pengalaman dulu byk membantu..kalau xde pengalaman susah jugak nk handle..

Skop keje di KB pun lebih kurang sama..cuma ada pertambahan sy kena menjaga Pengarah shj..pengalaman menjadi PA ganti di KKLW dulu amat bermakna...errmm..skit sebanyak dh biasa handle boss..

Persekitaran kerja tu, pada pendapat sy mmg kureng skit...di KKLW selalu hura-hara...meriah..peramah..begitu juga di GM..di KB ni..entahlah..kadang-kadang sy dipandang semacam..sy mmg orang baru di pjbt ini namun jgn lupa...pengalaman sy lebih byk drp anda...sy mmg jenis xpedulik apa orang nk kata psl sy..asalkan tidak mengganggu periuk nasi dan keluarga sy sudah ler....sy belajar untuk tidak berpra-sangka buruk terhadap orang lain..kalau orang mengumpat dan mengeji sy...Alhamdulillah.. bak kata bff sy Raihana..'pahala anda free-free dapat kat sy'...

Sy ada +-27 tahun lagi nak bekerja...satu jangka masa yg pnjng...alahai..benda kecik-kecik mmg xnak fikir dan simpan dalam hati..buang masa dan buat semak otak shj...satu masa nnt sy pasti akan keluar juga drp jabatan ini..doakan moga-moga sy cpt naik pangkat...hihihi...

Oklah..nnt sy citer lagi...dah lama tinggalkan blog ni kerana kesibukan..


Monday, September 29, 2014

Jemputan Majlis Aqiqah

Assalamualaikum..

Dengan segala hormatnya menjemput semua kawan-kawan bloggers ke Majlis Aqiqah anakanda hamba pada ketetapan berikut:




Ini peta rumah mertua saya..kalau ada kelapangan boleh datang yer..

#sayajualshaklee
ID:908112

Rose: 0122463137

Sunday, September 28, 2014

Muhammad Adam Rizqi

Assalamualaikum..

Inilah anakanda kesayangan hamba..

2 bulan

3 bulan

6 bulan



                    Dah pandai meniarap masa 4 bulan..skrg dah laju ke depan..semua benda nak dikutip makan..alahai anak..dh kenal mamanya..bila sy balik kerja..dia mula buat-buat nangis mintak sy ambik..bila tengok senyumannya itu..hati mama mula cair..hilang segala penat lelah..mama rindu adam setiap masa..


ID:908112
#sayajualshaklee

Rose : 0122463137

Sunday, September 21, 2014

Pulut Pagi

Assalamualaikum...

Pulut pagi kegemaran saya dan suami..dah tinggal kat Gua Musang ni pagi-pagi mmg banyak kuih muih yang sedap boleh dibeli..pelbagai pilihan yang ada..

Untuk kuih-muih biasa RM1=4biji..manakala harga pulut pagi ni lak RM1 untuk sebungkus...mmg sedap dan puas hati..


Seronok bila berada di negeri kelahiran..walaupun kadang kala rindu bertandang pada Putrajaya dan rumah Presint 18R13..namun demi suami dan anakanda tersayang..sila abaikan rindu tersebut...hihihi...

Tak sabar nk balik Kota Bharu cuti raya haji nnt..nak makan nasi tumpang dan roti titab...bestnya..next time sy tulis pasal nasi berkenaan tau..


ID : 908112
#sayajualshaklee


Thursday, September 18, 2014

Anugerah Terindah

Assalamualaikum...

Jom sy perkenalkan anak saya..

Muhammad Adan Rizqi bin Mohd Aziman
Dilahirkan di Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu
Tarikh 2 Mac 2014 pada Jam 3.14 pagi
Berat 2.6kg



Pada 1 Mac 2014, pukul 3 pagi saya sakit perut contraction...setiap 15minit..pada masa tu 38 minggu..mmg xjangka akan sakit di kala waktu tu..sy masih lagi bertahan..kekonon belum waktu nk bersalin..hihi..hinggakan kul 8.00 pagi saya ajak suami pergi sarapan kat luar dan pergi klinik...

Sempat mkn nasi lemak dlm keadaan sakit tu..pastu kul 10pg terus decide nk gi HRPZII..bila check masa tu dah 3cm...terus kena marah dgn nurse sbb lambat dtg..hahaha...tggu masuk wad 25..suami sudah siap sedia dengan semua pakaian sy dan bby..akhirnya sy berehat di dlm wad..

Jam 12 tengah malam..sakit contraction setiap 5 minit dan sy mintak nurse utk check bukaan..masa tu sy xleh nk duduk dan baring.sakit sgt2..dan bila check bukaan masa tu dah 4cm..nurse terus mintak sy telefon suami untuk bersedia di ruang tamu labor room..sy di tolak ke labor room dan terus dimasukkan air serta ubat..suami sy dipanggil untuk menemani..

Pada jam 2.50pg..sakitnya mmg dah xleh tahan lagi..bukaan 10cm..sy bertarung nyawa dengan suami disisi...at last sy kehabisan tenaga..doktor ambil keputusan untuk vacum kerana dengupan jantung bby makin lemah..suami lak diarahkan keluar..Alhamdulillah 3.14pg, 2 Mac 2014 lahirlah Muhammad Adam Riqzi bin Mohd Aziman

Kul 4.00 pg, Muhammad Adam Rizqi dimasukkan di dlm wad bby kerana tercedera ketika vacum..ada kesan merah skit di kepala..nasib sy kurang baik kerana xdapat nk peluk anak sendiri slps saat beliau dilahirkan..

Pada ptgnya..suami sy membawa sy tgk Adam..Alhamdulillah..sungguh indah kurniaan ALLAH..sy menangis di dalam hati..Syukur padaMU Ya ALLAH..setelah 2hari berada di dalam wad..kami dibenarkan keluar..

Kenangan bersalin anak pertama yang akan dikenang seumur hidup..Insyaallah ada rezeki boleh tambah lagi..hihihi...

ID : 908112
#sayajualshaklee


Monday, September 15, 2014

Hipertiroidisme dan Shaklee

Assalamualaikum...

Saya adalah pesakit hipertiroidisme..Hipertiroidisme (tiroid terlalu aktif) adalah suatu keadaan di mana kelenjar tiroid anda menghasilkan terlalu banyak hormon tiroksin

Simptom: -
  1. Kehilangan berat badan secara tiba-tiba, walaupun selera makan dan diet anda masih normal atau bahkan meningkatkan.
  2. Degupan jantung yang pantas (tachycardia), rentak jantung yang tidak tetap (aritmia) atau berdebar-debar hati (berdebar-debar).
  3. Peningkatan selera makan.
  4. Gegaran
  5. Perubahan dalam corak haid
  6. Pembesaran kelenjar tiroid (goiter)
Beberapa jenis makanan yang saya amalkan untuk mengatasi masalah ini adalah :

1. Makanan yang kaya dengan kalsium seperti dengan susu rendah lemak, brokoli mmg kesukaan, bayam, sayuran hijau, kacang, almond...namun..dalam keadaan anak kecil Adam Rizqi yang comey tu..sy mengalami kesukaran nk amalkan makanan tersebut..so penyelesaiannya adalah dengan pengambilan OsteMatrix Shaklee sebanyak 4biji sebelum tido...selesai masalah dan ianya sgt senang..hihi..

2. Makanan yang kaya dengan Vitamin D adalah seperti sereal dan minyak ikan kod. Penyelesaian saya yang senang dan cepat adalah dengan memakan 2biji Omega Guard Shaklee setiap hari...

3. Makanan kaya dengan antioksidan. Nutrisi yang kaya dengan anti oksidan adalah seperti beta karotin, vitamin C dan E terutamanya buah plum, beri, ceri dan tomato..susah nk beli buah-buahan mcm ni kat Gua Musang ni..senang-senang..sy telan je sebiji Vitamin C Shaklee..bagus juga untuk mengelak daripada terkena selsema kan..

4. Makanan yang kaya dengan zinc yang boleh membantu ketahanan sistem tubuh dan juga untuk penyembuhan luka..zinc byk di almond, walnut, kacang, sereal dan bijian..alaaa..lagi senang..telan je sebiji Zinc Shaklee setiap pagi..

5. Ikan..biasa mmg sy memilih ikan untuk makanan setiap hari..xde masalah sbb ikan mmg senang nak dapat kan..

Vitamin Shaklee dah melengkap hidup saya sebagai pesakit hipetiroidisme ni..xperlu nak bersusah payah bagai untuk amalan pemakanan..Amalkan vitamin shaklee mcm sy ni jela..senang dan cepat..kita pun sihat..

Alhamdulillah..sehingga kini kalau pegi buat ujian T3 dan T4 di Hospital Putrajaya kandungan darah sy adalah diparas normal dan tidak memerlukan pemakanan ubat untuk kawalan hormon tiroksin..

#sayajualshaklee
#ID:908112


Sunday, September 14, 2014

Vitamins Sepanjang Proses Kehamilan

Assalamualaikum...

Sepanjang proses kehamilan mmg betul-betul mengujakan..yang pertamanya sebab duk berjauhan dengan suami...muntah di waktu pagi..pegi buka buku pink pun sorang...pegi check-up pun sorang...tapi bagi saya itu tak menjadi masalah..sy dah biasa..cuma bila dah bersuami ni kena bgtau suami jela kalau nak ke mana-mana..

Untuk betul-betul sihat dan bertenaga terutamanya suami xde bila sakit..susah gak kalau nk mintak tlg orng lain kan..so sy amalkan makan vitamin Shaklee..

1. B-Complex - lps sarapan sy makan sebiji..Antara kebaikan B-Complex adalah untuk penghasilan tenaga dan mengelakkan kemurungan serta stress..selain tu ianya bertindak untuk membantu mengekalkan tisu otak yg sihat dan membantu mengatasi keletihan serta diperlukan untuk pembentukan darah.

2. Vitamin C - sebiji selepas makan tengahari. Kandungan vitamin C sebanyak 500mg bersamaan dengan setengah biji oren..bagus untuk pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel dan mencegah daripada sebarang jenis penyakit..bagus juga utk kulit bayi.. Mak saya cakap kulit Adam mmg putih dan cantik..Sepanjang kehamilan sy mmg xpernah demam atau selsema..memula peknen dulu ada sekali demam dan nk bersalin sekali lagi demam..demam panas-panas suam je pun..stil lagi boleh ke sana ke mari..hihi....demam itu petanda 'mengandung' dan 'nk bersalin'..

3. Omega Guard - 2 biji selepas makan tengahari..lepas telan vitamin C..Omega Guard daripada minyak ikan ni membantu untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan dan mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang...Adam bukan main lagi cerdik..xpadan dengan umur 6bulan..

4. Ostematrix - 4 biji sebelum tido untuk proses pembentukan tulang dan gigi..penting sgt2..kalau xcukup kalsium..gigi ibu senang rapuh dan time ni ler..kita mudah sakit gigi..kalsium jugak diperlukan untuk proses pembentukan tulang-tulang bayi..so untuk anak..kita perlu mkn kalsium..maklum pun tau..makanan harian kita mmg xckup kalsium..Ostematrix adalah sebagai tambahan..Pengalaman sy sndiri..Ostematrix ni mencegah saya daripada sembelit dan sakit pinggang...Alhamdulillah..sepanjang peknen..ada sekali sekala je sakit pinggang..itu normal bila dh 9bulan kan...awal2 peknen mmg xde pun sakit pinggang..

Sepanjang 38minggu mengandung..sy mmg xpernah ambil ubat drp klinik..Suami saya pun menyokong pengambilan vitamin Shaklee ni..Alhamdulillah..anak sy dilahirkan sihat walafiat dengan sempurna sifatnya...Syukur sgt2 dengan kelahiran anak tersayang..!!

#sayajualShaklee
#ID:908112

Tuesday, September 9, 2014

Usaha saya...

Assalamualaikum...

Hari ni saya nk membebel banyak skit...ini berkenaan kenyataan yang tersebar di laman sosial yang menyatakan GLA Complex penyebab fibroid tu...saya bukannya nk memihak kepada sesiapa..namun hakikatnya..jgn menabur fitnah dengan menyebarkan berita-berita yang tak pasti..kalau kita dh dpt sesuatu maklumat..jgn sebarkan..nnt bertambah-tambah dosa fitnah kita tu..itu bahayanya laman sosial ni..

Dan, kalau kita rasa was-was dgn produk tu..diam diri je..xperlu nk mkn...bila dh dptkan kesahihan yg jelas..kita nk continue or not..terpulang pada diri masing-masing..

GLA Complex hanyalah 0.1% usaha kita untuk ke arah kesihatan yang baik..usaha utk beroleh anak..yang menentukan sakit atau sihat kita tu hanya ALLAH Yang Maha Berkuasa..manusia skrg dh lupa dan alpa...sakit je nk salahkan orang lain..langsung tidak melihat diri sendiri..kaji dulu diri sendiri..mesti ada silap yang kita dah buat dan ALLAH bagi kita sakit sebagai tanda peringatan padaNYA...

Untuk beroleh anak..kita bukannya percaya 100% pada suplementary atau vitamin..usaha adalah yang terbaik...suami isteri kena redha dan ikhlas untuk mendapatkan zuriat..pasang niat yang baik-baik..sebelum kawin..sy dah mintak izin dgn suami utk dapatkan anak secepat mungkin..Alhamdulillah dgn niat dan doa yang berterusan..ALLAH makbulkan doa saya..Syukur sangat2 kerana saya bunting pelamin...

Rezeki kawin sy mmg lambat namun rezeki anak sy mmg cpt..itu perancangan ALLAH..kita hanyalah berusaha dengan sebaik dan seikhlas mungkin..setiap perjalanan hidup kita mesti ada pro and contra..tapi jgn salahkan orang lain..doa tanpa putus asa adalah yang terbaik..rezeki anak lambat mungkin juga ada hikmatnya..kita kaji semula..mungkin kita belum bersedia memikul tanggungjwb berkenaan..mungkin juga kita suami isteri tidak ikhlas dgn perasaan sndiri..atau pun..itu satu ujian ALLAH untuk kita..berusahalah untuk berprasangka baik dengan ALLAH dan manusia disekeliling kita...

Antara amalan yang saya buat sebelum mengandung :
1. Sy mkn Collegen Powder Shaklee
2. Sy mkn GLA Complex Shaklee
3. Doa tanpa putus asa
4. Byk membaca Al-Quran
5. Xmkn benda2 tajam seperti air tebu, tapai dan ikan keli
6. Memakan benda2 yang baik utk kesihatan

Usaha dan tawakkal kepada ALLAH...Insyaallah moga diperkenankan...!!


#sayasukashaklee
#sayapengedarshaklee
#ID:908112

Monday, September 8, 2014

GLA Complex dan Baby

Assalamulaikum...

6 bulan sebelum kawin..sy mula mkn GLA Complex..(my bff, Aainaa bagi percuma sebotol utk sy)..pada masa tu sy dh mintak kebenaran drp bakal suami..sebabnya..saya nk bby after kawin..xnak tggu lama-lama...hihi...sebab apa sy mkn GLA Complex??ini adalah kerana..sy xtau sistem tubuh sy camner..al-maklum le..umur pun dah 32tahun...daripada pembacaan pun ada menyatakan bahawa pada umur 30 lebih ni tahap kesuburan makin berkurang...so sy tawakal dan berusaha moga-moga beroleh kejayaan dengan usaha yg sedikit ini..

Sebulan selepas kawin...Alhamdulillah..sy disahkan peknen..hanya ALLAH sahaja yang tau..betapa gembiranya sy dan suami..

Anugerah yang tidak ternilai..


Jumpa suami amat jarang..kadang2 seminggu sekali ataupun 2minggu sekali..duk berjauhan mmg menguji tahap kesabaran..namun sy tetap kuatkan semangat demi anak tersayang..

Esok sy akan ceritakan vitamin-vitamin yg sy mkn sepanjang kehamilan...

Popular Posts