PENAJA RASMI.....!

KAWAN-KAWAN SAYA

Thursday, April 21, 2016

Anakku...

Assalamualaikum...

Betul-betul mencabar minggu ni...

Hari ahad asben pergi ke Putrajaya kerana tugas beliau..rutin mcm biasa..Muhammad Adam Rizqi pun mcm biasa gak..cuma pengasuh bgtau dia langsung xtido ..Biasanya kalau asben outstation mmg me and my son akan tido umh mertua..risau dan takut gak la kalu duk berdua dengan anak..bila duk umh mertua..si anak kecik ni..alahai kejar ayam laa...kejar burung la...kejar rabbit...masuk sana...masuk sini..mmg xlarat nak kejar...malamnya kul 8 dah kalut nak tido..

Hari isnin...Muhammad Adam mengamuk nak tido lagi..aku mmg kejutkan dia kalu nk gi umh pengasuh...puas dipujuk oleh pengasuh..at last pegi tgk biri-biri kat kandang baru okey...aku menyorok pegi keja...bila dah sedar mamanya xde..menangis la..balik petang,,sama mcm semalam...xtido waktu siang.malamnya..kul 8.30 dan tetido..

Hari selasa...sama mcm keadaan semalam..mengamuk gak di umah pengasuh..aku tinggalkan jugak..kalu ikut hati mmg nak cuti je tapi mengenangkan mak mertua yang menumpang sekali pegi keje..xkan nak tinggalkan dia kat bus stop lak...petang pegi ambik Muhammad Adam umah pengasuh...xtido jugak waktu siang...ermmm...sampai umh main sana..main sini..masuk umh bila azan maghrib..mengamuk nak tido...nak do..nak do..paksa jugak mandi...sambil menangis aku mandikan Adam...pakaikan pampers...terus tetido..

Hari Rabu..hari ke-empat without ayah..the same incident terjadi...kali ni hampir 20minit memujuk...pegang baju dan tudung mama dgn erat sekali...tinggalkan jugak dengan pengasuh sampai Muhammad Adam menangis tahap teresak-esak..alahai hati ibu mana yg sanggup biarkan anak begitu..namun aku kuatkan hati gak...pengasuh bagtau lama gak la menangis...pujuk minum air susu dan roti..alhamdulillah dah kenyang boleh lak bermain mcm biasa...

Kul 4.00 ptg aku dah balik...mohon balik awal..kesiankan Muhammad Adam..sampai umah pengasuh..xnak balik pulak...bertuah betul budak kecik ni...balik umah aku tidokan dia..kuat sangat bermain sampai xnak tido langsung umh pengasuh...6.30 ptg baru Muhammad Adam bangun...terus nk keluar bermain..pak mertua bwk dia naik motor pusing kampung...xde la duk berkejar ayam dan burung...

Bila dah tido waktu siang..so mood malam tu pun elok laa..sesambil tu..aku tau Muhammad Adam tggu ayahnya balik..sebab pengasuh dah bgtau Adam awal-awal yg ayahnya balik malam ni...kul 9 malam ayahnya sampai...gembira la..sekaki je dgn ayah...aku tau dia rindukan ayahnya...


Hari ni..Khamis..asben kejutkan Muhammad Adam mcm biasa...alhamdulillah..bangun dengan elok je..dukung dgn ayahnya...salam dan babai mama...alahai anakku sayang...dengan mama bukan main lagi mengamuk...tapi dengan ayahnya berkelakuan sgt baik...asben bgtau xnangis pun hantar umh pengasuh pagi tadi..pagi ni asben yang hantarkan anak..kete asing2 pagi ni sbb asben semalam bawak balik kereta pejabat...

Bersabar jela mama ni...

Monday, April 11, 2016

Inna Lillahi wa Inna Ilaihirajiun...

Assalamualaikum


Semalam doktor telah mengesahkan bahawa bby adik telah meninggal dunia..Allahuakbar..mungkin ada rezeki lebih baik selepas ini..Allah telah merancang segala-galanya yang terbaik untuk hambanya...

Sedih??of course...sgt sedih..aku sebagai kakak pun hanya mampu menahan air air mata dan memberi kata-kata semangat serta peransang agar adik lebih tabah dalam menghadapi ujian ini..aku tau adikku sgt kuat..

Skrg adik berada di hospital KB..doktor masukkan ubat utk proses kelahiran bby..doakan semoga dipermudahkan segalanya..

Bertabahlah adikku...

Sunday, April 10, 2016

Dugaan Buatmu Adik...

Assalamualaikum...
This is how i feel right now...

Sgt sedih menerima kabar berita drp adik tghari semalam..bby yg dikandung 9 bulan meninggal dunia di dalam perut..Allahuakbar..Maha Suci Allah..jantung aku hampir berhenti mendengar perkabaran itu..Redha dengan ketentuan Illahi walaupun berita itu sukar utk dipercayai..masih berharap agar bby still survive..mohon doa kalian semua..

Air mata tetap mengalir..mungkin ada hikmah disebaliknya!Bertabahlah wahai adikku...ku tahu dirimu sangat kuat utk hadapi semua dugaan ini..

Allahuakbar!!



Thursday, March 31, 2016

Layan kan sahaja...

Assalamualaikum...

Sambungan kisah sebelum ini..

Hari selasa aku start keje..dalam hati hanya Tuhan shj yang tahu..Tawakal kepada Allah semoga Adam tidak menyusahkan pengasuhnya..aku mls nak call pengasuh sbb takut kiranya ada perkabaran yang kurang best..confirm aku lalok buat keje..maklum la 2 hari xkeje..mmg menimbun atas meja..petang tu asben wassap bgtau seharian Adam xmkn..minum susu skit je..6x cirit birit dan baring je atas tilam..xbercakap dan lemah..aku kuatkan diri sbb waktu dah nak balik keje..

Sampai umh pengasuh aku tgk Adam xbermaya baring atas tilam..ermmm..hati sorg ibu..faham-faham jela..menyesal kejap kerana aku merupakan ibu yg bekerja...alahai bertabahlah hati..

Pengasuh Adam bgtau mungkin Adam terkena demam cacing sebab tu mkn ubat cirit birit pun masih tak berhenti berak..then dia bg suggestion pergi jumpa bomoh cacing yang ada kat kwsan situ gak la..lastly ajak pak mertua aku join sekali sbb pakcik bomoh tu kawan masjid pak mertua aku..

Pakcik tu bacakan ayat Al-Quran dan sapu kapur skit pada perut Adam..dan bagi satu tangkal utk dipakaikan...tangkal tu pun dibacakan ayat Al-Quran..xde apa yang pelik..Insyaallah kita tawakkal kepada Allah dan berusaha untuk sembuh kan...bukannya percaya pada tangkal tersebut.

Lepas balik drp rumah pakcik bomoh..layankan Adam tgk mesin padi jap...nak tgk beliau senyum..


Budak kecik minat sgt dgn mesin padi..


Mama pun tumpang sekali..

Balik umah malam tu perut Adam jadi keras dan selepas tu dia berak dgn byk sgt..Ya Allah..ada cacing dlm najis Adam..baunya hanyir sgt..kesian Adam..mkn pun xnak...hanya susu shj..lembik dan lemah je..

Rabu dan Khamis hantar Adam ke rumah pengasuh seperti biasa..masih lagi berak..tapi dah berkurang skit..hanya 3x sehari..makan masih tidak berselera..Pakcik bomoh cacing tu ada bgtau mungkin ambik 3 hari utk pulih..bertabahlah mama saat ini menunggu Adam back to normal!!

Bersambung...

Wednesday, March 23, 2016

Demam...

Assalamualaikum...

Semalam masuk keje setelah 2hari bercuti..

Alkisahnya..

Hari khamis, me and family balik kampung mak di Pasir Mas sbb ada skit kenduri kesyukuran dan doa selamat untuk adik ipar Anis Nadilla yang peknen 6 bulan..esoknya lepas Jumaat gerak ke ambik pak mertua untuk pergi ke masjis persandingan sepupu asben...makan la kenduri..bukan nk mengutuk tapi kenduri tu mmg xbest..kami tidak disambut setelah berarak tgh-tgh pns..pastu kerusi nk duk xckup..mkn lak bwh pokok tepi hutan..ada yg duk bertinggung xde kerusi...mknan mmg byk tapi kaunter buffet ada satu jer...tumpang berebut sekali dgn org-org kampung yang dtg kenduri..pastu nak balik pun xde doorgift or siso kata org kelantan...very bad..mujur tempat xjauh sgt..tapi mmg agak sakit hati jugak la sambutan tuan umh mcm tu kan...musim panas ni weiii! 

Kul 3 pagi malm tu..anak tersayang Muhammad Adam demam..kejutkan ayahnya utk bagi makan ubat...ermmm...selesai kerjakan si kecik makan ubat..ayahnya lak berlari masuk tandas...muntah dgn byk sekali...Ya Allah..kena keracunan makanan ke?asben lembik...dia xpernah muntah camtu..mmg asben jarang nak sakit..perut dia biasanya mmg jenis kebal..

Sabtu ..asben muntah 2 kali ..si kecik pun start muntah dan berak..abis kain batik yg aku pakai..toto dan selimut kena muntah si kecik..asben pun dah lembik dan mula demam..hanya mampu minum air shj.dia takut nak makan..Adam pun mkn je muntah..minum susu je muntah...malamnya..mintak asben gagahnya diri utk ke klinik yang berhampiran umah...doktor bagi ubat demam dan sumbat ubat tahan muntah melalui punggung Adam..malam tu aku berjaga..Adam masih cirit..byk kali jugak tukar pampers...itupun basuh je sembur air dan tisu basah..kesian nak angkat Adam ke bilik air byk2 kali...dia dah lembik...

Ahad...terpaksa bercuti..anak dan suami tak sihat..Adam dah berhenti muntah...cuma cirit birit masih tak berhenti...sehingga malam almost 15 kali Adam cirit...dia langsung xnak minum air..just minum susu bf shj..suami mula menunjukkan tanda semakin sihat..dan malam tu kami ambik giliran berjaga..kul 10mlm - 2pagi aku tido...asben berjaga...jerlun tubuh dan kepala Adam dgn air kangkung..kul 2pagi  hingga ke siang aku berjaga..ada gak la terlelap kejap2..

Isnin...pagi-pagi siap ke klinik kerajaan lak..nasib baik proses di klinik Kok Lanas sekejap jer..dan Alhamdulillah aku dikurniakan anak syurga yang langsung xbanyak kerenah selama beliau demam muntah dan cirit ni...xde menangis or merengek..duk baring je atas tilam..

Doktor klinik pun bagi ubat demam dan air garam utk cover back air dlm badan yang kuar thru cirit-cirit tu..lepas kuar drp klinik bwk Adam di main kat taman permainan KFC..kat dlm bangunan kan..so xkena pns..nampak Adam gembira..petang tu nampak Adam makin sihat..



Malam..Alhamdulillah dah dengar suara Adam yang sibuk berckp dan panggil ayahnya nak bermain-main...suhu badan pun back to the normal dan Adam mula byk minum air masak mcm biasa...


Yesss...sgt rindukan keletah Adam yg byk ckp dan aktif tu..namun Mama terpaksa keje..

Bersambung....



Tuesday, March 15, 2016

Wordless Tuesday: Surat

Assalamualaikum..

Kalau hari-hari merekod surat sebanyak ni..mmg boleh patah jari dan tangan ni..


Masih lagi mengamalkan sistem rekod secara manual...ohhhh...xsuka okeh!!

okbai

Monday, March 14, 2016

Selamat Hari Lahir Adam dan Ayah

Assalamualaikum..
Hampir 2 minggu post ini duk dalam draft...xsempat nak tulis apa-apa..

March adalah bulan kelahiran 2 insan tersayang aku..Suami Mohd Aziman bin Rushli dan anakanda tersayang Muhammad Adam Rizqi..


Begitu cepat masa berlalu..setiap detik adalah satu anugerah yang tidak ternilai...anak syurga aku telah berusia 2 tahun...Alhamdulillah..tiada banyak yang diminta..Mama doakan Muhammad Adam Rizqi menjadi panjang umur, dilimpahi rezeki selalu, menjadi anak yang soleh, sihat tubuh badan, anak yang rajin membaca Al-Quran dan berjaya di dunia akhirat.

Mama sayang Adam!


Buat Suami tercinta..selamat hari lahir, semoga panjang umur, dilimpahi rezeki, sihat selalu, diberkati Allah dan semoga kasih sayang kita hingga ke syurga..

Luv u so much!

Wednesday, February 3, 2016

Anakanda Tersayang

Assalamualaikum...

Anakanda Muhammad Adam Rizqi bin Mohd Aziman..dah besar..cepat masa berlalu..sekarang dah berumur 1tahun 11bulan tapi masih lagi hisap susu badan..kalau ikut mmg dah nak lepaskan..tapi kesian pulak..cuma berharap dia sndiri xnak hisap nnt..


Kalau bercakap..kadang-kadang mama dan ayah pun xfaham..


Dah pandai kalau petang-petang nak naik moto pergi derak jalan-jalan..amboiii...mcm orang tua lak..nk pusing-pusing dan pergi taman..


Mulai bulan Jun nnt pengasuh beliau nak bercuti beberapa bulan sebagai persediaan nak pegi Haji..risau lak fikir...hopefully ada yang ahli keluarga pengasuh yang sanggup ganti sementara nnt..kalau nak cari pengasuh baru mmg susah..dah setahun hantar pengasuh sekarang..dah terbiasa dan Adam pun gembira duk situ..maklum ler dia sorang je dipuja dan digomol setiap hari..dah xde bdk kecik lain atas rumah tu..


Friday, January 29, 2016

Beli Online


Assalamualaikum...

Sudah lama tidak membeli secara online..


Kalau di pejabat lama dulu..yess...masing2 duk kalut bgtau barang2 murah di online..seronok sgt!pastu masing-masing beli..dan gayakan di pejabat...

2 years telah berlalu sejak meninggalkan Putrajaya...Duk kelantan pakaian masih murah..boleh dibeli di pasar atau bazar..namun, aku je yang tiada bajet utk membeli pakaian..sejak setahun memotong pinjaman rumah..perbelanjaan mmg 100% dipotong...namun rezeki ALLAH sntiasa ada...xpernah putus...Ya..aku yakin dgn rezeki ALLAH..Insyaallah ada rezeki untukku nnt.

Setiap hari aku hnya berdoa agar kami sekeluarga diberikan rezeki yang halal dan diberi kesihatan yang baik..Syukur pada ALLAH..makan minum sentiasa ckup..pakaian xperlu beli pun xpe..dah byk kan...sampai almari pun xmuat...hahaha...beli pakaian anak je..itupun sbb bdk kan cpt membesar..terpaksa jugak beli..byk jugak pakaian anak yang dermawan bagi masa banjir lepas...boleh digunakan utk pakaian harian anak..

Bulan lepas aku pun ada menderma pakaian utk anak-anak yatim..byk pakaian zaman mudaku yang xboleh dipakai..ada yang kecik..ada yang terseksi..hihi..marah dek asben nnt so better derma je drp buang..pakaian masih baru dan cantik..

Pembelian secara online terpaksa disekat buat masa skrg...ada rezeki lebih nnt kita membeli cara directly..hahaha..gi Munduk Thailand..best shopping tudung...huhu...

Okbai..



Thursday, January 28, 2016

Bomb Shell

Assalamualaikum...

Bomb Shell kesayangan aku ni..


Aku beli masa duk Putrajaya...masa tu gi Mydin Subang Jaya..tgk2 ada sale..so aku grab 2 set terus...hahaha...mmg sgt tamak..1 set untuk aku dan 1 set lagi ofcoz for my mum...harga masa tu adalah 1 set=RM129..byk dah survey..jenama lain harga RM300..benda sama je..so beli yang ni jela..

Banyak kegunaan..senang nak guna bila nak masak guna bawang skit2 ni..dan bila Muhammad Adam Rizqi dah mula mkn..blender kecik ni digunakan untuk kisar nasi dan ikan bilis..

Namun, jangka hayat bersama tidak lama..aku rasa lebih kurang 3 tahun jugak laa...ermmm...terkena banjir tahun 2014 di Gua Musang..asben cuba juga utk baiki..basuh..jemur..buka situ..buka sini..xdapat digunakan lagi motornya..mmg sgt sedih..hanya barang2 plastiknya shj disimpan..motor xde so xleh nak digunakan lagi..xtau bila pulak nk beli yang baru..

Blender yang sedia ada pulak jenis 2 liter..besar skit..biasa aku guna utk blended bahan-bahan buat puding..senang..dan tidak bercampur dgn bahan masakan seperti bawang or cili kering..tapi skrg bila dah xde Bomb Shell tu terpaksa la jugak guna bercampur-campur antara blended bahan puding dan bawang/cili kering...alahai mmg xsuka..

Tggu asben bagi duit utk beli bomb shell yang baru...hahaha...Insyaallah hopefully ada rezeki nnt..

Okbai

Popular Posts