PENAJA RASMI.....!

KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, February 3, 2016

Anakanda Tersayang

Assalamualaikum...

Anakanda Muhammad Adam Rizqi bin Mohd Aziman..dah besar..cepat masa berlalu..sekarang dah berumur 1tahun 11bulan tapi masih lagi hisap susu badan..kalau ikut mmg dah nak lepaskan..tapi kesian pulak..cuma berharap dia sndiri xnak hisap nnt..


Kalau bercakap..kadang-kadang mama dan ayah pun xfaham..


Dah pandai kalau petang-petang nak naik moto pergi derak jalan-jalan..amboiii...mcm orang tua lak..nk pusing-pusing dan pergi taman..


Mulai bulan Jun nnt pengasuh beliau nak bercuti beberapa bulan sebagai persediaan nak pegi Haji..risau lak fikir...hopefully ada yang ahli keluarga pengasuh yang sanggup ganti sementara nnt..kalau nak cari pengasuh baru mmg susah..dah setahun hantar pengasuh sekarang..dah terbiasa dan Adam pun gembira duk situ..maklum ler dia sorang je dipuja dan digomol setiap hari..dah xde bdk kecik lain atas rumah tu..


Friday, January 29, 2016

Beli Online


Assalamualaikum...

Sudah lama tidak membeli secara online..


Kalau di pejabat lama dulu..yess...masing2 duk kalut bgtau barang2 murah di online..seronok sgt!pastu masing-masing beli..dan gayakan di pejabat...

2 years telah berlalu sejak meninggalkan Putrajaya...Duk kelantan pakaian masih murah..boleh dibeli di pasar atau bazar..namun, aku je yang tiada bajet utk membeli pakaian..sejak setahun memotong pinjaman rumah..perbelanjaan mmg 100% dipotong...namun rezeki ALLAH sntiasa ada...xpernah putus...Ya..aku yakin dgn rezeki ALLAH..Insyaallah ada rezeki untukku nnt.

Setiap hari aku hnya berdoa agar kami sekeluarga diberikan rezeki yang halal dan diberi kesihatan yang baik..Syukur pada ALLAH..makan minum sentiasa ckup..pakaian xperlu beli pun xpe..dah byk kan...sampai almari pun xmuat...hahaha...beli pakaian anak je..itupun sbb bdk kan cpt membesar..terpaksa jugak beli..byk jugak pakaian anak yang dermawan bagi masa banjir lepas...boleh digunakan utk pakaian harian anak..

Bulan lepas aku pun ada menderma pakaian utk anak-anak yatim..byk pakaian zaman mudaku yang xboleh dipakai..ada yang kecik..ada yang terseksi..hihi..marah dek asben nnt so better derma je drp buang..pakaian masih baru dan cantik..

Pembelian secara online terpaksa disekat buat masa skrg...ada rezeki lebih nnt kita membeli cara directly..hahaha..gi Munduk Thailand..best shopping tudung...huhu...

Okbai..



Thursday, January 28, 2016

Bomb Shell

Assalamualaikum...

Bomb Shell kesayangan aku ni..


Aku beli masa duk Putrajaya...masa tu gi Mydin Subang Jaya..tgk2 ada sale..so aku grab 2 set terus...hahaha...mmg sgt tamak..1 set untuk aku dan 1 set lagi ofcoz for my mum...harga masa tu adalah 1 set=RM129..byk dah survey..jenama lain harga RM300..benda sama je..so beli yang ni jela..

Banyak kegunaan..senang nak guna bila nak masak guna bawang skit2 ni..dan bila Muhammad Adam Rizqi dah mula mkn..blender kecik ni digunakan untuk kisar nasi dan ikan bilis..

Namun, jangka hayat bersama tidak lama..aku rasa lebih kurang 3 tahun jugak laa...ermmm...terkena banjir tahun 2014 di Gua Musang..asben cuba juga utk baiki..basuh..jemur..buka situ..buka sini..xdapat digunakan lagi motornya..mmg sgt sedih..hanya barang2 plastiknya shj disimpan..motor xde so xleh nak digunakan lagi..xtau bila pulak nk beli yang baru..

Blender yang sedia ada pulak jenis 2 liter..besar skit..biasa aku guna utk blended bahan-bahan buat puding..senang..dan tidak bercampur dgn bahan masakan seperti bawang or cili kering..tapi skrg bila dah xde Bomb Shell tu terpaksa la jugak guna bercampur-campur antara blended bahan puding dan bawang/cili kering...alahai mmg xsuka..

Tggu asben bagi duit utk beli bomb shell yang baru...hahaha...Insyaallah hopefully ada rezeki nnt..

Okbai

Wednesday, January 27, 2016

Kebun Bandarku..

Assalamualaikum

Kalau nak tau..aku mmg sgt minat berkebun..tanam sayur..dulu cita-cita aku nk jadi petani moden..boleh ke?alahai..mmg minat tanam sayur-sayuran sendiri..mungkin jugak masa kecik2 dulu abah selalu tanam sawi..kangkong..bendi..cili padi..labu sendiri kot..pastu bila dapat hasil..keseronokan tu mmg xdapat dinilai..

Sejak duk umah sendiri..kalau nak goreng bihun atau mee di hujung minggu tu kena la beli seikat kangkong..pakai skit..pastu layu dalam peti ais..pastu aku decide nak tanam kangkong sndiri..bersilat dgn incik suami suruh dia carikkan tanah bubuh kat kwsan blkang umah..last-last menjadi jugak kebun kecikku itu..

Antara pokok yang aku tanam ialah kangkong (senang nak hidup), daun bawang, pandan, serai, halia dan rosselle..

Inilah hasilnya..


Bila pokok bawang dah tua...dapat jugak bawangnya...sukanya..hasil bawang sendiri..first time in my life..walaupun 7 ketul je namun perasaannya mmg nak lompat-lompat..hahaha...sgt best!!lain kali tanam byk2 pokok bawang so xperlu beli bawang lagi...lehhh??tanah kecik je pun..


Hasil kangkong...leh buat kangkong goreng belacan...

Berbudi pada tanah mmg xrugi kan...hasilnya mmg sgt berbaloi..skrg ni aku tgh tanam kangkong sesi ke 2..sesi pertama dah tua dan dah byk kali tumbah pucuk baru..last2 aku buang dan tanam baru dalam pasu..nnt kita tgk hasilnya tau...

Okbai

Nota Kaki: Yahooooo...hari ni incik asben balik drp outstation!

Monday, January 25, 2016

Grand Riverview Hotel, Kota Bharu

Assalamualaikum..

Ini bukan iklan berbayar oleh Hotel GRV pun..just nak share bilik di hotel ni..Selesa!






Xnak ckp byk..

Okbai

Thursday, January 21, 2016

Majlis Amanat Tahun Baru KP JAKOA 2016

Assalamualaikum...

Tarikh : 19 Januari 2016 (Selasa)
Masa : 10.30 Pagi
Tempat : Grand Riverview Hotel, Kota Bharu

Layan gambar jela yang ada beberapa keping ni....Malas nak taip banyak2..



Semangat nyanyi lagu "Tugas Mulia'


Bacaan Doa dan antara pegawai dan kakitangan yang hadir dari seluruh kelantan


Eh...sempat pulak..hanya menemani si adik praktikal..bos pulak bg arahan suruh masuk sekali...okey jgn ingkar perintah...


Kami..comey x sy yang semakin bambam pipi ini...hihi

Okbai


Luahan Perasaan...

Assalamualaikum...

Kejadian pada 19 Januari 2016 (Selasa) - xsempat nak post

Mood pagi ni agak swing...bukan pagi ni je tapi sejak semalam...rasa mcm nk smack down manusia jer...alahai..apasal la ada manusia-manusia camni dalam kehidupan harian aku ni??

Hari-hari aku berdoa agar ALLAH berikan kami sekeluarga dgn rezeki yang halal...yesss...datang keje dgn seikhlas hati dan buat keje dgn jujur...namun, bila yang xjujur dan xamanah telah dilebih-lebihkan..siap dapat pekerja contoh...mmg sakit hati jugak...

Hampir 10bulan aku duk jaga...ermmm....mmg kenal sgt la kan perangai bos sendiri..xpayah nak sorok bagai...aku boleh tau drp gerak geri dan apa yang ada dlm hati tu...bukannya dengki atau nak sgt akan anugerah tu...xheran pun...cuma aku rasa xsesuai dan xpatut..patut diberikan kepada yang lebih layak...nape org yang xlayak dapat?sebb pandai bodek..pandai cakap..tapi keje ke lauttttt dalammm....

Tapi kita ni sebagai 'kuli' ikut jela...kalau membantah nnt kan ada yang kena tatatertib 'ingkar perintah'...patah hati dan mmg xde hati nak keje..

Aku kena ambik step lain...yess....kena keluar drp tempat ni...itu lagi baikkk...mungkin lepas ni persekitaran dan rakan sekerja yang lebih baik,,,

Doakan yang terbaik  untuk aku..cepat-cepat keluar dan naik pangkat ke...hihihi...Insyaallah..Yakin dgn rezeki ALLAH..

Ok bai...

Monday, January 18, 2016

Hidup di Kampung

Assalamualaikum...

Semalam balik keje terus pegi ambik anakanda Muhammad Adam Rizqi dan balik umah mak mertua...memandangkan umah masih ketiadaan air..tengok muka asben lak penat semacam je semalam...kesian pulak..so aku decide nak tido je umah mak mertua...

Pastu..nampak ceria je muka asben...ermmm...suka la umah mak dia kan...sabor jela..aktiviti waktu petang kalau kat umah mak mertua adalah pusing2 kampung...hirup udara segar sesambil tengok padi..




Sekarang adalah waktu padi menghijau....segar mata memandang...best sgt-sgt..Muhammad Adam Rizqi paling suka...duk atas moto..pusing-pusing..tengok itu..tengok ini...mmg suka sgt la dia..setiap kali balik umah mak mertua je tunjuk nak naik motor..bila time menuai padi tu lagi best..boleh tengok mesin padi yang besar tengah memamah padi...


Suka sgt dgn mesin padi..so Ayahnya pun beli mainan mesin padi..hihihi...love him so much!!


Okbai

Sunday, January 17, 2016

Memori Lalu..

Assalamualaikum...

Masuk minggu ke-3, 17 Januari 2016- genap setahun perpindahan ke Kota Bharu..opsss..tangguh seminggu..dan sebetulnya 21 Januari 2015 memulakan tugas as PA Pengarah dan kerja-kerja pentadbiran yang lain di KB..yesss....satu job yang baru..cara keje di state lain..dan cara keje di kementerian amat berbeza..jauh bezanya..semua keje dibantai buat..secara optimum dan tiada masa nak huha..huha...mcm dulu...kih..kih...kih..padan muka!

Hari ni datang keje secara berasingan..dari umah mak mertua sbb semlm asben kena hantar brg2 pak mertua..hari sabtu semlm seharian asben dan pak mertua duk buat keje-keje tambah longkang ke??ehhh xtau apa namanya tu..yang kat hujung awning..xnak bagi air hujang terpercik turun tu..bantai la nama longkang pun...tempat air hujan mengalir kan...

So..dh dkt maghrib baru siap..last2 asben ambik keputusan nak hantar brg2 pak mertua..kesian lak byk brg nak bwk naik moto malam2 kan..si kecik Muhammad Adam Rizqi lak..dalam perjalanan ke rumah mak mertua..dibantainya tido..sampai je elok2 bangun dan main...ahhh...masalah betul..confirm lambat tido..betul laa...kul 12.30 tgh malam baru tido...aku dah tido awal...ayahnya jela yg layan..seharian keje xsempat layan anak...

Bila bwk kete sorang2 pagi tadi..teringat kenangan di Gua Musang...di awal 3 bulan pertama tu..masa tu tgh peknen..jarak perjalanan dari rumah ke pjbt hnya 5 minit je..dgr lagu di radio pun xsempat nak abis..lepas dh abis cuti bersalin..jarak jauh skit..lbih kurang 15minit..pagi pergi keje dan tengahari mesti balik bagi susu kepada Muhammad Adam Rizqi..payah botol budak cerdik ni..mmg kena bertabah walaupun mcm2 dugaan tanpa suami disisi...kena kuat kalau nk breastfeed bby ni..

Sekarang, dari rumah sndiri ke tempat keje..6.30 pagi tayar bergolek..hampir pkul 7 pagi singgah di rumah pengasuh..hantar Muhammad Adam Rizqi dan terus gerak hntar asben ke pejabat beliau..aku meneruskan perjalanan ke pejabat..dari pjbt asben ke pjbt aku xjauh sgt..lebih kurang 5 minit je kalau jalan xsesak...biasanya dapat punch kad before 7.30 pagi..boleh dgr lagu sepuas hati dalam kete..hihi..

Begitulah rutin setiap hari..nak menambah ahli keluarga dalam masa terdekat ni belum lagi kot..Insyaallah ada rezeki terima jer...jangka masa setahun ni masih dalam keadaan huru-hara menguruskan kerja dan keluarga..

Alhamdulillah..syukur padaMu Ya ALLAH dengan limpah nikmat kurniaan ini..

Okbai..


Thursday, January 14, 2016

Imbasan 2015

Assalamualaikum..

Lama menyepi..yesss...terasa rindu nk update blog yang mmg bersawang ni..Setahun berpindah ke KB..dan hidup bersama dgn suami dan anakanda..

Imbasan 2015:

Bulan Jan- Mac 2015 - kerja bersama Puan Pengarah yang baik dan banyak memberi tunjuk ajar..namun tak lama sebab beliau mmg mohon utk berpindah. Dah mcm mak-mak pulak Puan Pengarah saya ni..Alhamdulillah satu jalinan ukhwah yang baik terbentuk.

Bulan April  2015 - Menerima Tuan Pengarah yang baru. Cabaran baru juga bermula..nak serasikan diri..tapi Alhamdulillah Tuan Pengarah amat baik..

Bulan Mei 2015 - Berpindah ke rumah sendiri..rutin pagi dan petang amat berbeza. Kul 6.30 pagi tayar kereta dah kena bergolek..kalau tak nnt akan kelam kabut sesak dalam jem...lebih kurang 6.30 pulak baru sampai umah...nak masak..nak handle anakanda..alahai..mmg memenatkan..

Bulan Jun - Dis 2015 - Rutin biasa shj..keje dan balik umah..sekali sekala balik Pasir Mas..jenguk mak dan abah..

Sepanjang tahun 2015, tiada pencapaian yang boleh dibanggakan..cuma saya amat bersyukur boleh berpindah ke KB..hidup disamping suami tersayang..ada tempat utk bergantung..syukur juga sbb dah duduk umah sndiri walaupun kecil..at least rumah dan harta sndiri kan...

Xleh nak bebel banyak2 nnt ada pulak yang boring..ada masa saya cuba untuk menulis lagi..

Okbai..

Popular Posts