PENAJA RASMI.....!

KAWAN-KAWAN SAYA

Friday, July 15, 2016

Ikan Percik

Assalamualaikum....

Ikan percik dan ayam percik kegemaran suami..

Jom lihat bahan-bahan dan cara buat percik kelantan..dijamin sedap hingga menjilat jari

Ayam/ikan diperap dengan garam+bwg putih+halia...biarkan seketika

Bahan-bahan:

1 biji bawang besar holland
3-4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-10 tangkai cili kering
sedikit halia

semua bahan-bahan di atas di blend dengan santan hingga hancur...xperlu guna air..

1/2kg Santan
2 batang serai
sedikit garam
asam keping
gula manisan/kabung

Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan diblend tadi dengan santan..kacau

Nota: sebelum tu siram sikit atas ikan/ayam sebelum dibakar

2. Masukkan serai, gula manisan, garam dan asam keping...kacau hingga pekat..

Percik kelantan lebih sedap kalu manis skit..baru kena dgn ikan/ayam yg kita dah perap garam tadi..


Ikan yg sy dah siramkan dengan bahan campuran yg diblend dan santan


Bakar ikan hingga hampir masak dan siramkan semula dgn kuah percik yg pekat...dan bakar lagi sekali hingga masak


dah masak..boleh letak kuah pekat percik tadi utk dihidang...confirm sedap..


No comments:

Post a Comment

Popular Posts