PENAJA RASMI.....!

KAWAN-KAWAN SAYA

Friday, April 16, 2010

Lawatan ke Pulau Carey

Pulau Carey?Pada mulanya aku ingat kena gie naik feri atau bot..hehehe..tp yg sebenarnya mmg ada laut yg memisahkan pulau ni namun boleh dilalui dgn kereta sbb ada jambatan yang menghubungkan pulau tersebut dengan tanah besar..kalau drp mata kasar mmg xnampak pun pulau carey tu sebuah pulau..

Lawatan ini adalah berkisar tentang lawatan projek Satu Daerah Satu Industri (SDSI) - Industri Desa di bwh KKLW. Projek ni dinamakan Projek Pusat Kraf Orang Asli Kaum Mah Meri, Pulau Carey, Kuala Langat, Selangor. Sebenarnya projek ini telah dibangunkan pada tahun 2006 dan selepas 3tahun aku berkesempatan untuk melawat projek ni..begitu lama kan..hehehe...

Kaum Mah Meri ni adalah salah satu kaum orang asli di Malaysia. Mereka sangat terkenal dengan ukiran kayu terutamanya ukiran patung..Patung tersebut diukir dgn tangan dan hasilnya sgt halus..Harga pun mahal dan sgt digemari oleh pelancong asing. Dan pada pendapatku..org Islam mmg tidak sesuai memiliki patung tersebut di rumah..amat menakutkan..

Jom layan gambar2 sekitar lawatan projek tersebut:

Cantik..aku suka dengan tampalan tikar mengkuang kt dinding simen tu..ada ciri-ciri tradisionalKat umah En. Samri, sarang burung tempua pun dijual dgn harga RM20..huhu

Antara patung-patung yang dijual..mahal tu sbb hand made..

Kapal ni khas dibuat utk buah tangan Menteri..sgt halus seni ukirannya

Patung

Pembuka sampul surat
Patung harimau berantai


Muka (sebelum)

Muka (selepas)

Frame kayu yg sgt menarik

Patung Buaya..

Topeng muka utk persembahan orang asli

Dan inilah orangnya.. (jejaka idaman)..uwahahaha


En. Jamari, pgw JHEOA yg bertanggungjwb utk projek ni


Khusyuk dgr taklimat
Proses untuk mengukir


Lawatan berikutnya adalah di negeri Kelantan dan Terengganu yang akan dihadiri oleh Pn. Nik Sufiah dan Pn. Hjh Noorhayati pada 26-28 April 2010 nnt..semoga bergembira...hehehe..

No comments:

Post a Comment

Popular Posts